Ilmalämpöpumput

Ilmalämpöpumppu on monitoimilaite

Ilmalämpöpumppu on Suomen yleisin lämpöpumppu, joka sopii hyvin asuntoihin, toimistoihin, autotalleihin ja mökkeihin sekä lämmittämään että viilentämään. Ilmalämpöpumppu toimii varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalla vähentäen lämmityskustannuksia. Kuumana kesäpäivänä ilmalämpöpumput poistavat liian kosteuden sekä viilentävät miellyttävästi ja parantavat sisäilman laatua.

Ilmalämpöpumpun käyttö on helppoa, koska koko järjestelmää voidaan ohjata varsin helppokäyttöisellä kaukosäätimellä. Ilmalämpöpumppu ei vaadi käyttäjältä mitään suurempia huoltotoimenpiteitä. Yleensä riittää, että sisäyksikön suodattimet pidetään puhtaina ja ulkoyksikön kennon taakse mahdollisesti kertyneet roskat poistetaan pari kertaa vuodessa.

Ilmalämpöpumppu info

Ilmalämpöpumppu koostuu kahdesta osasta: sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä. Ulkoyksikössä sijaitsee kompressori ja lämmönvaihdin. Sisäyksikössä sijaitsee lämmönvaihdin sekä ohjauselektroniikka.

001

Ilmalämpöpumpun toiminta perustuu kylmätekniikkaan, jossa laite siirtää ulkona olevaa lämpöenergiaa asuntoon tehostaen samalla sisäilman kiertoa. Ilmalämpöpumppu käyttää siis ilmassa olevaa lämpöenergiaa, jota vain siirretään ulkoa sisälle tai päinvastoin.
Laitteen sisäyksikön avulla ilma siirtyy tasaisesti koko asuntoon ja energian kulutus alenee huomattavasti.

Samalla ilmalämpöpumppu käydessään vähentää huoneilmassa leijuvaa pölyä, erilaisia hajuja sekä bakteereja.

Energian säästö

Ilmalämpöpumpun avulla on mahdollista vähentää kodin energiakustannukset ja hiilidioksidipäästöt jopa puoleen.

Ilmalämpöpumpussa sähköä kuluu kompressorin ja puhallinmoottoreiden pyöritykseen. Kylmäaineen välityksellä energiaa sitten siirretään ulkoa sisään tai päinvastoin. Tällainen energian siirtäminen ilmalämpöpumpun avulla tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin lämpöenergian synnyttäminen esim. sähkövastuksen avulla.

COP-arvo kertoo laitteen hyötysuhteen. Esim. merkintä COP 4 tarkoittaa, että 1 kW sähköä tuottaa 4 kW lämpöä.

002

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) kertoo koko lämmityskauden hyötysuhteen, eli vuosihyötysuhteen. Kun halutaan säästää asunnon lämmityskuluissa ja parantaa samalla asumismukavuutta, on ilmalämpöpumpun hankinta edullinen ja hyvä ratkaisu.

Oikean mallin valinta

Nyrkkisääntönä on, että 1 kW riittää n. 30 m2 lämmitykseen ja n. 20 m2 jäähdytykseen. Oikean tehoista ilmalämpöpumppua valittaessa on huomioitava talon koko, muoto ja energialuokka – eli kuinka hyvin lämpö pysyy talon sisällä – eristys, ilmanvaihto, ikkunat ym.